Siirry suoraan sisältöön

Romanit suomessa ovat monille tuttuja musiikin kautta

Romanit Suomessa kuuluvat yhteiskuntaan

Romanit suomessa ovat osalle tuttuja melkeinpä pelkästään musiikin kautta. Musiikilla onkin Suomen romanikulttuurissa hyvin keskeinen asema. Musiikki kuuluu tavallisten romanien elämään, mutta Suomen romaneihin kuuluu myös monia koko kansalle tuttuja muusikoita. Näiden laulujen sävy on usein melankolinen ja niissä ei useinkaan kuvata perhe-elämää. Sen sijaan aiheina voivat olla esimerkiksi yksinäisyys, huolettomuuden ihannointi, kiertolaisuus tai rakkaus.

Musiikistaan tunnetut romanit suomessa

Tunnettuja romanimuusikkoja on ympäri maailmaa. Suomen tunnettuja romaniartisteja ovat etenkin Anneli Sari ja Aale Lindgren. Anneli Sari on tunnettu suomalainen laulaja, joka on esittänyt erityisesti iskelmämusiikkia, ranskalaisia chansoneita ja mustalaismusiikkia jo 1960-luvulta lähtien. Hänen suosituimpia kappaleitaan ovat esimerkiksi Muistojeni ruusut, Liian nuori rakkauteen ja Varo vain.

Aale Lindgren on myös suomalainen muusikko, joka tunnetaan myös yhtenä englannintorven ja oboen soiton merkittävimmistä edustajista Pohjoismaissa. Muusikko on työskennellyt Helsingin kaupunginorkesterissa vuodesta 1972 lähtien. Muusikkoa on kuultu myös esimerkiksi kamariyhtye Quattron, Carusell-salonkiyhtyeen, Crusell-kvintetin, Oboeperhe Wernerin ja Oboe Consort Helsingin jäsenenä. Monet muutkin romanit, kuten Rainer Friman, Amadeus Lundberg ja Taisto Tammi ovat kansan suosikkiartisteja.

Musiikki on tärkeää romaneille

Musiikilla on merkityksensä muidenkin romanien kuin muusikoiden keskuudessa. Romanit laulavat yleensä yhteisissä tapaamisissaan ja nykyään etenkin karaoke on nuorten romanien suosiossa. Perinteisimmät romanilaulut ovat säestyksettömiä ja ne liittyvät usein miesten elämänpiiriin. Romanien perinteeseen ei myöskään kuulu erityisiä kehtolauluja. Lapsille lauletaan vain valikoidusti samoja lauluja kuin aikuisillekin.