Siirry suoraan sisältöön

Romanien tavat

Suomessa asuu lähes 15 000 romania ja olemme varmasti jollakin tavalla tekemisissä heidän kanssaan päivittäin. Voit olla itse romani tai tuntea jonkun romanin naapurustosta, koulusta, työpaikalta tai vaikka omasta lähipiiristäsi. Romanien tavat eroavat hieman niistä suomalaisten totutuista tavoista, ja tässä meidän kannattaisi osaltaan ottaa mallia heistä. Seuraavaksi kerromme, miten ne näkyvät arjessa, ja mitä meidän tulee ottaa huomioon, kun asioimme romanien kanssa.

Romanien tavat kunnioittaa vanhuksia

Romanien tavat arjessa

Romanien käytöstavat ovat äärimmäisen hyvät, sillä he ovat erittäin kohteliaita. Hyvät käytöstavat kuuluvat osana romanikulttuuriin. Perhe on heille erittäin tärkeä, ja olemme varmasti huomanneet, miten he usein liikkuvat ja viihtyvät hyvin yhdessä. Tämä on lähes kadehdittavaa, sillä on kaunista huomata, miten hyvin perheet tulevat toimeen keskenään. Vanhuksista pidetään paljon huolta ja heitä arvostetaan tavallista enemmän.

Vanhempien ihmisten kunnioittaminen onkin romanikulttuurin perusta. Kunnioittamista osoitetaan monella eri tavalla, ja se näkyy arjessa. Vanhemmat ihmiset saavat esimerkiksi syödä ensin, heitä kuunnellaan aina tarkasti ja heille puhutaan kunnioittavasti. Myös pukeutumistapa liittyy kunnioitukseen vanhempia ihmisiä kohtaan. Monesti romaniperheessä huolehditaan vanhuksista itse, ja vanhuksen annetaan asua kotona niin pitkään kuin se vain on terveydellisesti mahdollista.

Romanien käytöstavat perheessä

Romaniperheessä mies on perheen pää, mutta nainen on perheen sydän. Miehen asema on korkea, mutta myös nainen tietää paikkansa ja arvonsa. Perheeseen kuuluu usein myös isovanhemmat ja serkut, ja ydinperhe on suurempi suomalaiseen perheeseen verrattuna. Lapsista kasvatetaan itsenäisiä ja vastuuntuntoisia, ja heitä opetetaan myös kunnioittamaan perhettä ja läheisiä. Romanien tavat opitaan jo lapsuudessa ja sen vuoksi ne kantavat läpi koko elämän.

Romanien tavat eroavat myös siinä, että he eivät kättele ihmisiä eivätkä esittele itseään sukunimeltä. Yhteisöllisyys näkyy myös perheen ulkopuolella, sillä muita romaneja tervehditään, vaikka heitä ei edes tuntisi. Heidän kanssaan jäädään myös jutustelemaan ja vaihtamaan kuulumisia, jos vain oma aikataulu sen sallii.

Harrastukset ja ajanviettotavat

Monet romanit harrastavat tänä päivänä lähes mitä vain lajeja, mutta osittain pukeutumissäännöt saattavat olla lajin harrastamisen esteenä. He eivät saisi pukeutua liian paljastavasti, etenkään vanhemman sukupolven edessä. Tästä huolimatta maailmassa on myös huippu-urheilijoita, jotka ovat romaneja. Liikuntaharrastuksiin voivat lukeutua niin nyrkkeily, salibandy, golf kuin mikä tahansa muukin laji. Monesti he kuitenkin valitsevat harrastuksekseen jonkun sellaisen lajin, jossa ei tarvitse vaihtaa omaa pukeutumistyyliään.

Vapaa-aikaa vietetään usein perheen ja ystävien kesken. Siihen kuuluu usein kaikenlainen viihde monipuolisesti. Tällaista viihdettä voivat olla niin erilaiset musiikkitapahtumat, puistoissa ja kaupungeissa ajan viettäminen tai vain kotona jutustelu. Musiikki on kuitenkin asia, joka yhdistää monia romaneja, ja se kuuluu vahvana osana romanikulttuuriin.

Romanien tavat pukeutua

Romanien pukeutumistavat liittyvät siis pitkältä vanhempien ihmisten kunnioittamiseen, mutta myös yhteisöllisyyteen. Näkyvin asia pukeutumisessa on varmasti romaninaisten vaatteet. Kun tytöstä kasvaa nuori neito, hän alkaa pukeutua perinteiseen romanien asuun, joka viestii hänen aikuistumisestaan. Siitä hetkestä lähtien häntä kohdellaan kuin aikuista. Hän saa aikuisten velvollisuudet ja oikeudet, ja kyseessä on odotettu virstanpylväs romaniyhteisössä.

Päätös pukeutua perinteiseen asuun on jokaisella romanilla itsellään. Kukaan ei pukeutumista pakota tai käske, mutta siihen pukeutuminen viestii kunnioituksesta. Jos hän päättää olla pukeutumatta asuun, hän kuitenkin pukeutuu vanhempien ihmisten läsnä ollessa peittävästi ja kunnioittavasti.

Myös romanimiehillä on omat pukeutumistapansa. Miesten ei kuulu esiintyä vanhempien ihmisten läsnä ollessa lyhythihaisissa paidoissa, eikä pelkässä paidassa ja housuissa. Kauluspaidan päälle tulee laittaa joko liivi, takki tai pusero. Miehillä on käytössään usein suorat housut, mutta paidan välillä ei ole mitään väliä. Romanien tavat pukeutua on romaneille tärkeä asia, sillä se viestii yhteisöllisyydestä, kulttuurista ja omasta taustasta.