Suomen vähemmistöt voivat olla romanien lisäksi myös muita vähemmistöjä. Vähemmistöille ei kuitenkaan ole aina aivan yksiselitteistä määritelmää. Lähtökohtaisesti vähemmistöillä kuitenkin tarkoitetaan kansallisia, kulttuurisia, etnisiä, uskonnollisia tai kielellisiä vähemmistöjä. Perinteisesti valtiot ovat olleet halukkaita ulottamaan vähemmistöjä koskevaa suojelua etenkin niin sanottuihin vanhoihin vähemmistöihin, eli maassa pitkään olleisiin vähemmistöihin, mutta monet asiantuntijaelimet ovat valmiita ulottamaan suojelua myös uudempiin vähemmistöihin.
Uudet ja vanhat Suomen vähemmistöt
Vanhoilla vähemmistöillä tarkoitetaan maassa jo pitkään olleita joko kulttuurisia, etnisiä, kielellisiä tai uskonnollisia vähemmistöjä. Suomessa näitä vähemmistöjä ovat romanien lisäksi ruotsinkieliset, tataarit, saamelaiset, juutalaiset ja karjalaiset sekä myös Suomeen 1800-luvulla ja 1900-luvun alkuaikoina muuttaneet venäläiset ja heidän jälkeläisensä. Nämä vähemmistöt ovat Suomessa jo pitkään asuneita, perinteisiä vähemmistöjä.
Kaikki Suomen vanhat vähemmistöt eivät kuitenkaan ole yhtä vanhoja. Romanit esimerkiksi tulivat Suomeen 1500-luvulla ja ensimmäiset juutalaiset sen sijaan vasta 1700-luvulla. Saamelaiset ovat Suomen ainoa alkuperäiskansa, eli he olivat Suomessa ennen suomalaisia. Ensimmäiset tataarit, jotka ovat Pohjoismaiden vanhin muslimiväestö, taas tulivat Suomeen 200 vuotta sitten Venäjältä.
Maahanmuuttajia monesta maasta
Suomeen on saapunut muitakin maahanmuuttajia monista maista. Osa heistä on saanut Suomen kansalaisuuden. Suurimmat ryhmät ovat virolaiset, venäläiset, ruotsalaiset ja somalialaiset. Vuonna 2022 Suomeen on saapunut myös paljon ukrainalaisia maahanmuuttajia sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Lisäksi Suomeen saapuu tietenkin pienempiä määriä muuttajia myös monista muista maista edellä mainittujen lisäksi.