Romanit kuuluvat Suomen kulttuurisiin vähemmistöihin, romaneja on asunut meillä jo 1500-luvulta alkaen. Heillä on oma kulttuurinsa, jolle on ominaista, että romani mies on usein perheen toimeentulosta vastaava. Miehen asemaa on perinteisesti korostettu, mutta naiset tuntevat oman arvonsa. Naisilla on perheen sisällä paljon valtaa ja myös naiset kouluttautuvat nykyään. Aikaisemmin romanien koulutustaso oli alhainen, mutta THL:n tutkimus osoittaa koulutustason nousseen viime vuosina.
Romani mies pukeutuu siististi ja kokee ennakkoluuloja
Romanimiesten pukeutumistavat eivät ole niin näkyviä kuin romaninaisten. Miehet pukeutuvat tyypillisesti suoriin tummiin housuihin. Vanhempien ihmisten kunnioittaminen näkyy miesten pukeutumisessa, sillä he eivät esiinny vanhempien ihmisten aikana lyhythihaisessa paidassa eivätkä pelkässä paidassa ja housuissa. Romanimiehet käyttävät kauluspaidan päällä joko liiviä, takkia tai puseroa. Yläosan vaatteen väri voi olla mikä tahansa.
Romanit kokevat ennakkoluuloja vielä nykyään. Muut suhtautuvat varautuneesti esimerkiksi työpaikkaa tai asuntoa hakiessa. Mahdollinen työnantaja on kiinnostunut, mutta kun romanitausta tulee ilmi, ei kutsua työhaastatteluun tulekaan. Uusia ihmisiä kohdatessaan romanitaustaiset kertovat varautuneisuudesta, joka tosin useimmiten häviää, kun tutustutaan paremmin. Jatkuva ennakkoluulojen kohtaaminen vaatii vahvaa luonnetta, mutta on vaikeaa elää normaalisti, jos kaupassa saa aina vartijan peräänsä.
Isät ovat roolimalleja pojilleen
Perheissä isät antavat omille pojilleen roolimallin, niin myös romaniperheissä. Vähemmistön edustajana ja usein ennakkoluuloja kohtaavana on tärkeää antaa harkitsevan aikuisen malli kasvaville nuorille. Moni vähemmistöön kuuluva ihmettelee sitä, kuinka monikulttuurisessa maailmassa on vielä niin paljon pinnan alla kytevää syrjintää. Oma avoimuus ja keskustelu asioista auttaa puolin sekä toisin.