Romanien asema Suomessa on parempi kuin monessa muussa Euroopan maassa. Suomen kansalaisuus on romaneille merkityksellinen asia, moni romani kokee olevansa ensisijaisesti suomalainen romani. Maailmanlaajuiseen romanikansaan kuuluminen tulee vasta toisena. Erilaiset vähemmistöt ovat usein joutuneet sietämään epäkohtia elämässään. Suomessa romanien asunto- ja työtilanne sekä koulutusmahdollisuudet ovat olleet kehitettäviä epäkohtia. Suomessa heidät on otettu mukaan omiin asioihin liittyvään kehittämiseen ja päätöksentekoon.
Suomessa toimii Romaniasioiden neuvottelukunta, joka toimii romanien ja viranomaisten välisenä yhteistyöelimenä. Romanien asema Suomessa on kohentunut, kun neuvottelukunta on voinut vaikuttanut romaneja koskevaan lainsäädäntöön ja hallintoon. Neuvottelukunta teki muun muassa aloitteen rotusyrjinnän kiellon ottamisesta rikoslakiin.
Ennakkoluulot johtavat syrjintään
Suomessa on edelleen syrjintää ja ennakkoluuloja, joita romanit kohtaavat muiden taholta. Syrjintä on pitkään ollut hiljaisesti hyväksyttyä, eikä siihen ole puututtu. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on huomauttanut, että heitä ei kohdata yksilöinä elämän eri alueilla, vaan heidät yhdenmukaistetaan automaattisesti ryhmän mukaan.
Romanien asema Suomessa on monesti huonompi, kun romani hakee työ- tai koulutuspaikkaa tai kun romaniperhe hakee asuntoa. Romani on voinut olla saamatta kutsua työhaastatteluun, vaikka olisi pätevä hakija. Syyksi voi riittää se, että työnhakijan nimi viittaa romanitaustaan. Samoin vuokra-asuntoa hakiessaan yli puolet romaneista on kokenut tulleensa syrjityksi.
Romanit kokevat syrjintää monilla elämän alueilla
Suomen romanit kokevat epätasa-arvoa monissa elämän tärkeissä asioissa. Valtaväestön ennakkoluulot voivat vaikuttaa koulutukseen, työllistymiseen ja asumiseen. Myös viranomaiset saattavat leimata ihmisen etnisen taustan vuoksi.
- Suomen yhdenvertaisuuslaki kieltää etnisen syrjinnän esimerkiksi asukasvalinnoissa.
- Suomessa oli 1935 -1970 pakkosterilointipolitiikka, jonka kohteena myös romanit olivat.
- Romanit kokevat, että poliisi pysäyttää heidät liikenteessä muita autoilijoita useammin.
Syrjintää poistavat ohjelmat
Vähemmistöt tarvitsevat oikeudellisen tuen asemansa parantamiseen. Suomi haluaa olla Euroopan edelläkävijä romanien yhdenvertaisen kohtelun edistämisessä. Tätä tarkoitusta varten hallitus on laatinut romanipoliittisen ohjelman. Ensimmäinen ohjelma laadittiin vuosille 2010 – 2017 ja toinen ohjelma vuosille 2018 – 2022. Toinen ohjelma painottaa romaneiden koulutusta ja työllisyyttä.
Vuonna 2017 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos aloitti romanien hyvinvointitutkimuksen, joka selvittää romanien terveyttä ja hyvinvointia. Lisäksi tutkitaan romanien toiminta- ja työkykyä ja palveluiden käyttämistä. Tutkimus on herättänyt huolta tulosten väärinkäytöstä ja etnisestä profiloinnista. Tutkijat puolestaan painottavat, että vähemmistöt hyötyvät kootusta tiedosta. Näin sosiaali- ja terveyspalvelut voidaan suunnitella niin, että romanikulttuuri huomioidaan.