Romaninaiset ovat perinteisesti suunnanneet energiansa kodinhoitoon ja äitiyteen. Kodinhoidossa korostuu romanikulttuurin puhtaustavat, jotka ohjaavat monia kodin rutiineja. Kodin ja etenkin keittiön pitäminen erittäin siistinä on kunnia-asia. Pöytätasot suojataan liinoin. Ruoka on pidettävä erossa esimerkiksi kellarista tai lattiasta, eikä ruoka saa koskea esimerkiksi hameeseen tai muuhun ruumiin alaosaan liittyvään. Keittiöliinat pestään keittiössä omassa vadissaan, ei pesukoneessa. Pesukoneeseen laitettaessa vaatteet lajitellaan eri ikäryhmien ja sukupuolten mukaan.
Romaninaiset pitävät avioliittoa ja perhe-elämää kunniassa
Romanit solmivat avioliiton keskimääräistä nuoremmassa iässä. Avoliitossa asuvia pidetään toistensa puolisoina. Seurusteluun liittyy usein suhteen salaaminen etenkin vanhemmilta, eivätkä vanhemmat ja lapset keskustele seurustelusta tai seksuaalisuudesta, vaan asiaan liittyy vahva häveliäisyys. Perinteisesti vanhemmat ovat romanikodeissa sopineet lastensa avioliitoista, mutta nykyisin nuoret haluavat päättää itse oman puolisonsa. Joissakin maissa esiintyy yhä pakkoavioliittoja, ja morsiamen koskemattomuutta pidetään välttämättömänä. Avioerot sallitaan parin yhteisestä päätöksestä.
Seksuaalisuus, raskaus ja alastomuus ovat asioita, joita romanit peittävät ja joiden suhteen ollaan häveliäitä. Paitsi alastomuutta niin myös paljasta ihoa peitetään vaatteilla, kuten myös vartalonmuotoja ja esimerkiksi raskautta. Raskauden ei haluta näkyvän julkisesti eikä sitä tuoda esille. Seksistä puhuminen on sallittua, kun naiset puhuvat keskenään ja miehet keskenään, mutta naiset ja miehet eivät saa puhua seksistä toistensa kanssa, jollei kyse ole aviopuolisoista.
Romanikulttuurissa tuoreet äidit saavat runsaasti apua ja konkreettista tukea
Vauvan odotus ja syntymä ovat keskeisiä elämänvaiheita useimpien romaninaisten elämässä. Vaikkei aihepiiristä yleensä keskustella suvun naisten kesken, on lapsen syntymä kuitenkin iloinen perheen ja suvun tapahtuma. Tuore äiti saa runsaasti konkreettista apua kodinhoidossa ja arkiaskareissa yhteisönsä naisilta, jotta hän voi keskittyä rauhassa vauvanhoitoon. Koko lähisuvun tehtävänä on kasvattaa lapsesta hyvä yhteisönsä jäsen.