Siirry suoraan sisältöön

Rainer Friman on tunnettu suomalainen muusikko

Romanit ovat entinen vähemmistökansa, jolla ei ole omaa maata.

Rainer Friman on useimman meistä tuntema suomalainen muusikko. Hän on muusikon uransa lisäksi myös tunnettu kirjailija ja toimittaja. Friman on yksi 1990-luvun menestyneimmistä iskelmälaulajista. Hän on romani ja tuonut taiteessaan ja yhteiskunnallisessa vaikutustyössään esille romanikulttuuria. Mies on saanut osakseen myös kritiikkiä romaniyhteisön puolelta. Hän nousi otsikoihin vuonna 2007 Romano TV-nimiseen ohjelmaan liittyvän kohun myötä. Tällöin hän syytti romaniyhteisöä itsekritiikin puutteesta.

Rainer Friman – suomalainen muusikko ja ura

Rainer Friman nousi julkisuuteen vuonna 1986. Hänet valittiin tuolloin Seinäjoen tangomarkkinoilla tangoprinssiksi. Vuosina 1991 ja 1992 mies voitti Syksyn Sävel-laulukilpailun. Voitot irtosivat Jukka Koiviston Frimanille tekemillä kappaleilla: Se on salaisuus ja Virta vie, virta tuo. Hän oli 1990-luvun suosituimpia iskelmämuusikoita ja suosituin lava-artisti. Friman on julkaissut 15 studioalbumia, joista kolme on myynyt kultaa ja viisi platinaa.

Rainer Friman on ollut ensimmäinen koko kansan tuntema romanimuusikko. Hän on tuotannossaan tuonut romanikulttuuria tunnetuksi. Romanit Suomessa arvostavatkin tätä iskelmän kuningasta korkealle. Musiikkiuransa lisäksi hän on työskennellyt toimittajana. Toimittajana hän on ollut Suomenmaa- ja Lalli-lehdissä ja kolumnistina useille eri lehdille. Friman on lisäksi julkaissut seitsemän kirjaa, jotka käsittelevät uskontoa ja yhteiskuntaa. Hän on lisäksi julkaissut kolumnikokoelman.

Tähti etsii taivasta

Juha Numminen kirjoitti Rainer Frimanin elämänkerran vuonna 1995. Elämänkerran nimeksi tuli Tähti etsii taivasta. Nimi on varsin osuva. Sillä onhan Friman kaikkien suomalaisten tuntema musiikkitähti ja samaan aikaan uskovainen mies. Hän tuli uskoon ollessaan noin 20-vuotias. Kaiken muun ohella mies on toiminut myös saarnaajana. Hänellä on lisäksi oma ohjelma Radio Deissä, jota hän toimittaa yhdessä laulaja Jipun kanssa.

Avainsanat: