Siirry suoraan sisältöön

Kuuluisia romaneja meiltä ja muualta

  • Blogi
Kuuluisia romaneja

Hyvin monet romanit ovat nousseet kuuluisuuteen musikaalisuutensa ansioista eikä se ole mikään ihme, koska monet heistä ovatkin lahjakkaita laulajia tai soittajia. Varsinkin laulajilla on äänessään upea sointi ja monet tunnistaa romaniksi lauluäänen perusteella. Laulajina kuuluisia romaneja löytyy Suomesta sekä muualtakin todella paljon. Mutta kaikki menestyminen ei jää kuitenkaan pelkästään musiikin varaan vaan joukosta löytyy myös kirjailijoita sekä tanssijoita. Tanssijoista mainittakoon se, että hyvin suosittua romanien joukossa on flamenco. Tästä johtunee myös se, että kuuluisa flamencon soittajia on romaneista noussut huomattavan paljon.

Muusikkoina kuuluisia romaneja

Kun lauluääntä riittää enemmänkin, ei liene ihme, että monet romanit, miehet sekä naisetkin, ovat päätyneet iskelmälaulajiksi. Esimerkiksi Seinäjoen tangomarkkinoilta on ponnahtanut useampikin romani kuuluisuuteen ja he ovat luoneet näyttävää uraa, ei ainoastaan tangon parissa, vaan ylipäätään iskelmälaulajina. Hortto Kaalo -yhtye perustettiin jo 1969 ja se nosti monta nimeä tunnetuksi. Heistä voi mainita Anneli Sarin, Marko Putkosen, Feija Åkerlundin sekä Taisto Lundbergin. Pitkän ja näkyvän uran on luonut myös Remu Aaltonen, joka aloitti musisoinnin jo varsin nuorena, mutta tuli kuuluisuuteen ennen kaikkea Hurriganes -yhtyeestä.

Kuuluisia romaneja laulajina ovat myös Taisto Ahlgren, Markus Allan ja Taisto Tammi. Ahlgren levytti vuonna 1970 tangon Pettäjän tie, josta nousi todellinen tanssilavojen suosikki. Markus Allan teki tunnetuksi Toivo Kärjen säveltämän kappaleen Liljankukka ja se olikin pitkään listojen kärjessä 1960-luvulla. Taisto Tammi, joka oli ensimmäinen äänilevylle laulanut romani, tulkitsi myös paljon Toivo Kärjen tangoja, mutta myös muita kappaleita. Tangomarkkinoiden voitto on vähän samanlainen onnenpotku kuin casino online, joten ura saa nostetta huomattavasti. Tangokuninkaiksi on valittu Sebastian Ahlgren, Marko Lundberg, Saska Helmikallio sekä Amadeus Lundberg. Laulajista ja muusikoista riittäisi kerrottavaa todella paljon ja Rainer Friman on esitelty jo aiemmin.

Flamenco ja kuuluisia romaneja

Flamenco on vetänyt romaneja puoleensa jo pitkään eikä tarvitse lähteä Suomesta pois, kun löytää jo yhden todella suositun flamencotanssijan. Hän oli Reima Nikkinen, joka oli uranuurtaja tanssiessaan flamencoa, mutta hän myös opetti sekä teki koreografioita. Hän olikin varsin aktiivinen myös kuvataiteessa sekä perusti mustalaisteatterin. Tanssia hän kävi opiskelemassa muun muassa Espanjassa. Kansainvälisesti kuuluisaksi nousi espanjalainen Carmen Amaya, joka teki ensiesiintymisensä flamencon parissa vuonna 1929 Pariisissa ja loi uraa myös Yhdysvalloissa muuttaessaan sinne vuonna 1936. Hän on esiintynyt muun muassa Valkoisessa talossa.

Carlos Montoya oli flamencokitaristi ja hän perusti modernin flamencon. Hänen kykynsä huomattiin jo 8-vuotiaana, jolloin hän alkoi saada kitaratunteja. Hän pääsi nuoresta pitäen kiertueille ja sai seurata ammattimaisia tanssijoita sekä soittaja. Vuonna 1940 hän luopui perinteisestä flamencosta ja kehitti modernin tyylin soittaa. Carlosin setä, Ramón Montoya, vaikutti siihen, että Carlos kehittyi kitaristina. Ramón oli kitaristi ja aloitti soittamisen sekä laulamisen kahviloissa 14-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi säveltäjänä sekä säestäjänä ja hän on vaikuttanut monen taiteilijan uraan. Ramón kehitti myös niin sanotun modernin flamencokitaratekniikan.

Tunnetut kirjailijat

Kiba Lumberg on sekä kirjailija, mutta myös taidemaalari, kuvataiteilija, performanssitaiteilija sekä videotaiteilija. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, mutta myös neliosaisen televisiosarjan nimeltä Tumma ja hehkuva veri. Vuodesta 1993 lähtien hän on pitänyt vuosittain taidenäyttelyitä. Mariella Mehr on sveitsiläinen kirjailija, joka varttui lapsena sijaiskodeissa. Hän oli 16-vuotias, kun kirjoitti ensimmäisen runonsa. Ensimmäinen kirja ilmestyi vuonna 1981 ja sen jälkeen hän on kirjoittanut hyvin aktiivisesti sekä ajanut romanien etuja. Muita tunnettuja kirjailijoita ovat Rajko Djuric Jugoslaviasta, Matéo Maximoff Ranskasta sekä Philomena Franz Saksasta.